Provence 2022

1. 9. 2022

Provence 2022

Dlouho očekávaná akce proběhla ve dnech 19.–24. června. V neděli jsme celí natěšení nastoupili do autobusu a vyjeli směrem do Provence. Noc v autobusu byla náročná, ale veselá. Chvílemi jsme i spali a v odpoledních hodinách jsme dorazili k římskému akvaduktu Pont du Gard. Ten patří mezi památky UNESCO a všichni jsme byli překvapeni jeho výškou (49 metrů).

Poté jsme navštívili Avignon. Toto městečko je známé pro svou důležitost v době papežského schizmatu (rozkol v církvi) ve 14. – 15. století. Prohlédli jsme si avignonský most (Pont Saint Bénézet), z něhož po jedné z mnoha povodní na řece Rhôně zůstala již jen část, papežský palác (Palais de Papes) a radnici (Hôtel de Ville). Během následujícího rozchodu jsme ochutnali skvělou místní kávu nebo ledový čaj a nasávali atmosféru předprázdninového Avignonu. Po večeři jsme se ubytovali, s velkou radostí se vysprchovali a zalehli.

V úterý jsme dojeli do malebné vesnice na skalnatém vrchu Gordes, která se pyšní titulem „nejkrásnější vesnička v Provence“. Navštívili jsme právě probíhající trhy s odvážným cílem pohovořit s místním obyvatelstvem francouzsky, což se nám více či méně dařilo :-). Pokračovali jsme prohlídkou skanzenu kamenných domů Village des Bories. Ten je rovněž zařazen mezi historické památky UNESCO. V odpoledních hodinách jsme dorazili ke klášteru Sénanque, sídlu řádu benediktinů. V jeho okolí se nacházejí rozlehlá levandulová pole, jež obklopuje všudypřítomná opojná vůně. Vrcholným zážitkem tohoto dne však byla „okrová stezka“ v obci Roussillon. Vznikla větrnou erozí nalezišť okrových barviv. Padesátiminutový okruh jsme zvládli rychleji, i když jsme vnímali krásu přírody a byli jsme překvapeni, že jsme na rozdíl od dětských návštěvníků neodcházeli celí oranžoví.

 Ve středu jsme jeli nejprve do Arles, působiště nizozemského malíře Vincenta van Gogha. Prošli jsme koloseum i arénu, románský klášter St. Trophime, až jsme dorazili ke kavárně van Gogh. Právě ona byla malířovou inspirací pro obraz „Terasa kavárny v noci“. V okolí Arles rostou na polích slunečnice – další inspirace umělcových obrazů, např. známá série slunečnic.

Následovalo zastavení v regionálním přírodním parku Camargue. Během čtyřkilometrového okruhu jsme spatřili plameňáky a bílé divoké koně. V rezervaci žijí i vzácní černí divocí býci, ty jsme však bohužel neměli možnost spatřit. V podvečer jsme dorazili do Marseille. Rozdělili jsme se – jedna polovina vyrazila do starého přístavu (Vieux Port), zatímco naše skupina si to namířila do baziliky Panny Marie Sněžné a na průzkum jejího malebného okolí.

Ve čtvrtek naše cesta pokračovala do Cannes, města známého pořádáním významného filmového festivalu. Prošli jsme si přístav a prohlédli si krásné jachty s případnými charizmatickými milionáři – nic z toho nebylo :-). Potěšením, hlavně pro holky, byla exkurze do výrobny a zároveň prodejny parfumerie Fragonard v Èze. Celý autobus následně voněl, možná až moc.

Plní nadšení jsme přijeli do Monaka, prošli si centrum s knížecím palácem, navštívili Katedrálu de Monaco a Oceánografické muzeum. Večer jsme měli štěstí na oslavu noci sv. Jana konající se před knížecím palácem. Ti inteligentnější z nás našli cestu na pláž a vykoupali se ve Středozemním moři.

V noci jsme se vydali zpět do České republiky.

Viděli jsme mnoho zajímavého, ochutnali mnoho dobrého, zažili mnoho veselého a stmelili jsme kolektiv. Náš velký dík patří profesorkám Švidrnochové, Gracové a Trochut-Průša, které s námi všechno vydržely s nemizejícím úsměvem na tváři, a panu průvodci s pekelnou vidlí.

Klára Čechová

« zpět