ERASMUS+ 2024–2027

Můj nezapomenutelný týden v Bruselu

Druhý červencový týden se pro mě stal jedním z nejintenzivnějších a nejinspirativnějších období v mé dosavadní učitelské kariéře. Díky programu Erasmus+ jsem měla možnost zúčastnit se kurzu „Enhancing Creativity and Innovation in my Classroom“ v prostorách „Future Classroom Lab“ v Bruselu. Třicet hodin nabitých novými poznatky, praktickými ukázkami a inspirativními setkáními s pětadvaceti kolegy z různých koutů Evropy mě doslova nadchlo. 

Kurz mi otevřel dveře do světa moderních technologií a jejich využití ve výuce. Zjistila jsem, jakým způsobem je možné pomocí umělé inteligence, virtuální a rozšířené reality, 3D tisku a dalších inovativních nástrojů oživit naše hodiny a motivovat žáky k aktivnímu učení. Velmi mě rovněž zaujala myšlenka badatelsky orientovaného učení a gamifikace, které mohou přispět k rozvoji kritického myšlení a tvořivosti našich žáků.

Silným zážitkem bylo také poznávání Bruselu. Kromě procházky doplněné plněním zadaných úkolů jsme měli možnost navštívit Evropský parlament a návštěvnické centrum Parlamentarium. Tato místa nám poskytla jedinečný pohled na fungování evropských institucí. 

S účastníky kurzu jsme si během celého kurzu vyměňovali zkušenosti a nápady. Pevně doufám, že v tom budeme po prázdninách pokračovat.

Vrátila jsem se z kurzu plná energie a nových nápadů. Těším se, až tyto poznatky přenesu do své výuky a inspiruji tak i své žáky.

Mgr. Simona Brothánková

Související články